PRIJAVA
Učenje za življenje

Sem Oliver in sem študent sociologije v Mariboru. Moja prva prostovoljska izkušnja se je začela novembra 2020, ko smo morali v sklopu predmeta na fakulteti opraviti obvezno praktično delo z mladimi. Direktorica Pekarne Magdalenske Mreže Urška Breznik je na predavanjih predstavila aktivnosti njihove organizacije in tako sem se odločil, da bom obvezno prakso opravil pri njih. Na začetku sem bil nekoliko nesiguren, saj nisem vedel, kako bom izvajal učno pomoč, ampak začetni strah je kmalu izpuhtel, saj sem se hitro privadil. Ne samo, da sem uspešno opravil s prakso, ampak sem se zaradi pozitivne izkušnje in viška prostega časa odločil, da kot prostovoljec nadaljujem s sodelovanjem z njimi. Tako zdaj že dve leti in pol v sklopu organizacije nudim brezplačno učno pomoč. Izvajanje prostovoljstva pod okriljem organizacije ima veliko prednosti za posameznika, kot je podpora, ki jo dobimo s strani mentorjev, pomoč in deljenje izkušenj med prostovoljci, spoznavanje zaposlenih, pripadnost kolektivu in izkušnje z delom v organizaciji.

Trenutno nudim učno pomoč učenki 2. razreda osnovne šole, ki prihaja iz Črne gore. Pomagam ji pri matematiki, slovenščini in učenju branja. Takšna pomoč in stik z domačinom ji pride še kako prav, saj slovenščina ni njen materni jezik. Za nudenje brezplačne učne pomoči sem se odločil, da lahko pomagam nekomu, ki si plačljivih inštrukcij ne more privoščiti. Menim, da je prednost nudenja brezplačnih inštrukcij napram plačljivih ta, da se vzpostavljajo drugačni medčloveški odnosi z uporabnikom. Sprva sem bil nesiguren, saj še nikoli nisem poučeval otroka, ampak kar hitro sem ugotovil, da mi delo z otroki leži. Zelo me veseli delo z njo in drug drugega sva vzljubila. Prav tako sem spoznal njene čudovite starše.

Na prvo roko se zdi, da pri prostovoljstvu samo daješ, ampak menim, da sem prav toliko ali še več dobil povrnjeno. Pridobil sem samozavest pri delu z ljudmi/otroki, pridobil izkušnje v zvezi s poučevanjem, spoznal veliko dobrih ljudi, dodatno sem spoznal sebe, dobil sem občutek, da lahko neposredno pozitivno prispevam k družbi, česar na fakulteti nisem dobil. Prostovoljstvo mi daje občutek pripadnosti in določeno stabilnost v življenju. Prav tako sem se naučil odgovornosti, reševanja problemov ter kako sklepati kompromise v medosebnih odnosih. Skozi nudenje inštrukcij sem ugotovil, da je v redu, če nekaj ne gre po načrtu. Da več ni vedno boljše. Da je potrebno velikokrat improvizirati, se prilagajati ter da prevelika strogost, nepopustljivost ne pomagata.

Zagotovo je prostovoljstvo izkušnja, ki ti dodatno obogati življenje ali pa te dodatno pripravi na odraslo življenje.

 

Oliver Baklan

 

2023-07-31_test_1_Avtor: VDC Zasavje

PRIJAVA NA PROSTOVOLJSKE E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:
KONTAKT

041 481 246

02 300 78 70

info@pekarnamm.org

mb.prostovoljstvo@pekarnamm.org

www.pekarnamm.org

Vsak delavnik od 10.00 do 18.00

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki